Trianon megemlékezések, 2008, egy helyre gyűjtve

 ( electron | 2008. május 28., szerda - 2:31 )

Június negyedike környékén évről évre egyre több megemlékezés, felvonulás, előadás és koncert emlékezteti a magyarságot és a világ népeit e gyászos eseményre. A 88. évforduló is sűrűnek ígérkezik. Rádiónk segít eligazodni a rendezvények között, hogy Ön is részt vehessen rajtuk.

Az alábbi térképen tud közelíteni, távolítani, „barangolni”, továbbá kis „Trianoni keresztek” jelölik az egyes helyszíneket, ahol rendezvények lesznek trianoni témában. Rájuk kattintva megtekintheti a rendezvény nevét és helyszínét. További részletekért kattintson a rendezvény címére.

A térkép alatt pedig települések, időpontok, címek alapján is megtalálja a rendezvényeket. Ne felejtsen el lapozni sem!

Amennyiben bármilyen észrevétele, helyesbítési kérése van, vagy egy itt nem látható rendezvényről van tudomása, akkor írjon nekünk a

trianon2008@szentkoronaradio.com

címre!

(Terjessze ezt az oldalt, hogy minél többen ellátogathassanak a rendezvényekre! - http://szentkoronaradio.com/trianon2008)

---

Miért olyan agresszívek bizonyos hozzászólásaim? Mert ez a post nem azért került ide, hogy vitatkozzunk trianonról, hanem tájékoztatásul. Őszintén, meg sem fordult a fejemben, hogy valaki egyetérthet a diktátummal. Normális országban itt olyanoknak kellene szerepelni, hogy "Köszönöm, hogy összegyűjtöttétek" vagy "Sajnos idén nem tudok elmenni" esetleg "Nagyon jó! Én is szervező vagyok, rakjátok fel legyetek szívesek". Ehelyett mi van?

Én barom, hogy jut eszembe ilyen hülyeség, amikor sokkal nagyobb problémáink is vannak, például a kedvenc chipsem nem elég sós...

ELÉG BAJ, hogy itt tartunk. Mégis hogy lehet ez vitatéma? EZ NEM VITÁRA VALÓ KÉRDÉS.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azert van valami beteg abban, ha egy no evrol-evre allandoan arrol emlekezik meg, hogyan eroszakoltak meg annak idejen. Vo. ezzel a szanalmas szentkoronas megemlekezessel....

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Kifejtenéd kicsit bővebben? Nem vagyok biztos benne, hogy értem szavaid mögöttes tartalmát...

Azt akartam roviden megfogalmazni, hogy jo lenne vegre belenyugodni, hogy jo 90 eve elvettek az orszag 2/3-at. Az ugyanis semmit nem hasznal, nem visz elore, hogy a nyilvanvalo megvaltoztathatatlant mindig felhanytorgatja egy marginalis csoport. Ha ugyanis az ungarise garda nem uzen hadat a kornyezo orszagoknak teruleti igennyel fellepve (ertsd: ha csak egy ember is lenne, aki nem csak a szajat jartatja, hanem tenne is valami effektivet), akkor megis mire jo ez a szentkoronas hupakolas?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Akárhogy is nézem, az elvett területek egy jelentős része minket illet. És sok magyar ember életét keseríti meg az, hogy "rossz" helyre születtek. Ha elfelejtjük ezt az egész Trianont, akkor kvázi elfeledkezünk ezekről a magyarokról is. Ki fogja az ő érdekeiket képviselni, ha mi azt mondjuk, hogy csak az magyar, aki Magyarországon él? (Így sem támogatjuk túlságosan őket...)
Tehát amit a Szent Korona Rádió csinál, egyfajta segítség abban, hogy a magyarok ne feledkezzenek meg idegen földön élő honfitársaikról. Bár igaz, hogy jelenleg nem nagyon vannak revizionista kezdeményezések, ha jó a nevelés, talán egyszer lesznek.

Akárhogy is nézem, az elvett területek egy jelentős része minket illet.

Miert? Mert a tortenelem szinpadan egy ideig magyarok (is) eltek ott?

És sok magyar ember életét keseríti meg az, hogy "rossz" helyre születtek.

Ezt sose vitattam, bar ld. lentebb, valtoztat az valamit, hogy sok elszakadt magyar az EU-ban el?

Ha elfelejtjük ezt az egész Trianont, akkor kvázi elfeledkezünk ezekről a magyarokról is.

Elfeledni vs. nem elfelejteni vs. nem elfelejteni, de nem mindig ezen sirankozni, ez 3 kulonbozo dolog.

Ki fogja az ő érdekeiket képviselni, ha mi azt mondjuk, hogy csak az magyar, aki Magyarországon él? (Így sem támogatjuk túlságosan őket...)

Miert kellene nekem xy karpataljai, magyar nemzetisegu, ukran allampolgart kepviselnem? Ha pedig kell, akkor milyen forumon, es egyaltalan: mi az o erdeke, amit en kepviselhetek?

Btw. a 2004-es kettos allampolgarsagrol szolo szavazas idejen beszeltem 1-2 erdelyi magyarral, es szamomra az derult ki, hogy jol esik nekik, hogy szamon vannak tartva, de az _alapveto_ bajuk a rossz eletkorulmeny, amin nem segit az a bizonyos ossze nem jott papir.

Btw.2. ha 2010-ben az Orban part kerul hatalomra, amire jo esely van, es ha lesz 2/3-os tobbsege, hat, ennek is van azert sansza, szoval kivancsi vagyok, hogy mit fog lepni, amikor a magyarok vilagszervezete azt mondja, hogy khmm, ti 2004-ben tamogattatok az ugyunket, most hogy abszolut hatalmatok van, es mar nem kellunk mi (ti. kulfoldon elo magyar nemzetiseguek), hogy a hatalomba segitsunk teged, szoval megadod nekunk a kettos allampolgarsagot?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Egy ideig, meg még most is.

Nem neked kell képviselni őket. A nemzetnek kell képviselnie őket, hiszen ők is a nemzet része. Viszont te is a nemzet része vagy.
Ezt úgy értem, hogy ha valahol állandóan kitolnak a magyarsággal, akkor a magyar államnak kötelessége, hogy eljárjon ezeknek a magyaroknak az ügyében. De ha a magyar állam nem vesz tudomást róluk, akkor nem fog eljárni az ügyükben. És akkor nem fog tudomást venni róluk, ha az államot megbízó magyar nép sem vesz róluk tudomást.

Az a papír lehet, hogy tényleg nem segített volna rajtuk. De vajon mi az oka annak, hogy rosszul élnek? Azok is rosszul élnek, akik nem magyarok, vagy csak ők? Ha mások is, akkor az ottani kormány próbált segíteni rajtuk?

Szerintem az EU nem megoldás a kérdésre. Tény, hogy aki akar, az szabadon utazhat, költözködhet az EU-n belül. De ha minden magyar beköltözik Magyarországra, akkor gyakorlatilag odaadtuk a többi területet azoknak az országoknak, akiknél most van. És akkor tényleg nem lesz értelme Trianont emlegetni.
Ez olyan, mint amikor egy tóból/folyóból kipusztul egy halfaj. A hal élni fog máshol, de ahonnan kipusztult, ott felborulhat az egyensúly. És ez nem biztos, hogy jó nekünk.

Az Fideszt szerintem felesleges ide keverni. Ők tényleg csak arra használnák ezeket az embereket, hogy újra megválasszák őket.

Olyan, hogy (magyar) nemzet (abban az ertelemben, amit leirsz) nem letezik (csak mint absztrakt fogalom). Ez olyan, mint hogy tegyen mar _valaki_ valamit. Senki nem fog. En annyiban vagyok a magyar nemzet resze, hogy apam, anyam is magyar allampolgarsagu, ja meg itt elek kozottetek. Ennyi lenne a nemzethez tartozas feltetele, vagy a nemzet megis valami mas?

Amennyire en tudom, a rosszul eles nem nemzetiseg, hanem videk fuggo. Az EU pedig szerintem nagyon is megoldas. Mi volt a gond? Nem lathatom a rokonaimat. Mostmar lathatod. Tenyleg akkora ervagas, hogy az allampolgarsagod magyar vagy szlovak, mikozben mindenki magyarnak tart? Ha a kulfoldi magyarok pedig mind idekoltoznek, az ki tudja, tan meg jo is lenne, ld. munkaerohiany, rendes adozok, stb. Mondom, senkinek nincs joga azt mondani, hogy ez a fold az enyem, mert egyetlen nep sem alanyi jogon lakik ott, ahol.

Ja egyensuly. Ha minden magyar a mi hatarinkon belulre koltozik, teged tenyleg az aggaszt, hogy felborul a romanok, szlovakok, ... egyensulya? Nem pont az lenne a tortenelmi igazsagszolgaltatas, hogy "ott rohadjon ratok"? Ettol ugyan nem felek, de nehogy mar az o egyensulyuk aggasszon...

A Fideszt illetoen egyet ertunk...

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

> Olyan, hogy (magyar) nemzet (abban az ertelemben, amit leirsz) nem letezik

Ez mondjuk elég megmosolyogtató állítás, amire valami bizonyítás is ráférne :)

> annyiban vagyok a magyar nemzet resze, hogy apam, anyam is magyar allampolgarsagu

Ez mindenkinek lejött rólad eddig is, köszönjük.

Bizonyitek?

1. A hivatkozott magyar nemzettudat csak egy marginalis (szelsojobbos) csoporte
2. A kettos allampolgarsag kapcsan egyet ertettunk abban, hogy azzal csak felhasznaltak volna a kulfoldi magyar nemzetisegueket, aztan kalap

Na, 2 vigyorgas kozott cafolj csak - ha tudsz...

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Hát bizony neked a kurva anyádat.
Aki a magyar nemzethez tartozónak érzi magát az "szélsőjobbos"?
Tudom, hogy megmagyarázni nem tudod az általad használt kifejezést, de azt is tudom, hogy rossz szándékkal írtad, erre nem tudok mást reagálni, mint az első sort. Fogyaszd egészséggel.

Cáfolni pedig nem tudunk, mert ezek nem érvek ez nem vita. Balfasz vagy mint a föld - ezzel nem lehet mit kezdeni.

Higgadj le, csapd ki, verd fel, stb. Aztan olvasd el ujra, hogy mit irtam, es probald megerteni, hogy 2(!) nemzetfogalom es magyarsagtudat hangzott el. Az egyik valoban a szelsojobbos-vad-fideszes. Tehat nem arrol van szo, hogy en nem tudom megmagyarazni, hanem inkabb arrol, hogy te keptelen vagy felfogni. De majd ha a 20-at elhagyod, akkor talan...

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

1.Akkor legyél szíves magyarázd már el, hogy mi szerinted a kettő fogalom, és mi a különbség a kettő között?
2. Elég érdekes állítás, hogy magyar nemzet nem létezik. Nos, az emberek egy nem létező dolgot nem szoktak csak úgy elnevezni. A magyar nemzet, mint kifejezés jóval régebbi, mint a szélsőjobb, és az említett pártok, emberek.
3. Nem tudom, hogyan kapcsolódik Trianonhoz a szélsőjobb, a fidesz és Orbán.
4. Legyél szíves tájékozódj a pártok és ideológiák terén. Mert köztudott, hogy a fidesz nem szélsőjobbos párt. Ezt mindenki tudja. Szerintem te is.

Mögroppanunk érveid súlya alatt szittya testvír!
Igaz magyar mi mást tehetne mint a másik kurv' annyát szidni, már Petőfire se hivatkozva.
Ez a magyar virtus!
Nyílt, egyenes, őszinte.
--
the tide is turning

> Igaz magyar mi mást tehetne mint a másik kurv' annyát szidni

Fix: sj az előbb mondta hogy nem magyar, csak magyar állampolgár, ettől függetlenül valóban nem szép ahogy itt szid mindenkit, aki a magyar nemzet tagjának vallja magát...

electron webmesterre teccik gondulni?

(Küssé ámbivalens hogy a rágyóját reklámozván Önöz, kommenytyejibe meg kurvaanyáz ez a pojáca. Valahogy nem klappol.)
--
the tide is turning

Látod, például itt a különbség köztünk: te ebben mit látsz? REKLÁMOT. Hát gratulálok.

Annyi igaz, hogy nem lehetsz tisztában működésünk hátterével, de látszik az is, hogy semmit nem értesz a témához: akkor nem írnál ilyen badarságot, hogy a reklám miatt írtam ide.

Azért, hogy minél többen megismerjék az eseményeket - nem kereskedelmi célzattal.
Nem feltétlenül célközönség - pont ezért került ide. Ez nem egy szakmai kérdés, ez minden magyar ember számára kérdéssé kellene, hogy váljon. Igaz értelmetlen dolgokat reagáltok, de legalább MA nem mentetek el mellette. Hiába szeretnétek.

Egy kicsit célt értem.
Akaratotok ellenére :P

Kérdéssé kéne váljon számomra, de nem válik mivel nem érint - japán vagyok.
--
the tide is turning

Ebben az esetben vedd elő a toleranciádat és ne köss bele más nemzet dolgába, ha csak negatívumot tudsz hozzátenni.
Köszönjük.

Inkább történelmi alulképzettséged nyomán hiszed, hogy nem érint, hiszen Japán a világháborúban a Szovjet Unió javára elvesztett apró szigetek miatt folytat folyamatos diplomáciai csatározásokat (vö. "vesszen Trianon")

Béla te megint ittál.
--
the tide is turning

Az írek ilyenkor robbantanak, az amerikaiak végigrugdosnak az utcán, a szerbek felkötnek a lámpavasra, a magyar max kurvaanyázik egyet. Szerintem olcsón és békésen megúszta, vagy te esetleg durvábbat kívánsz neki?

Szeretném ha konkrétabban fenyegetőznétek, azt legalább már büntetik.
--
the tide is turning

Igen, sajnos a Trianon elhallagtást/tagadást/kigúnyolást nem.

De, azt is, ha abban a stílusban követik el. Hogy miért nem fordul elő ilyesmi, nem tudom, de érdekes.
--
the tide is turning

A stílus miatt büntetendő valami?
Ne viccelj. Aranyosan ölni nem büntetendő?

Nemtom, te vagy a stílusmájszter.
--
the tide is turning

Ha a büntetést szereted, biztosan találsz erre szakembert :)

sj az előbb mondta hogy nem magyar, csak magyar állampolgár,

En nem _ezt_ mondtam, hanem azt, hogy elutasitom _ezt_ a magyarsag definiciot. Mert biztosan van (kell!), hogy legyen egy masik is...

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Ezt írom én is: saját megfontolásból kiléptél a magyar nemzet tagjai közül. Nem baj ez, csak akkor minek szólsz bele.

Mit szedsz? Durván hat, elég lenne fele is.
--
the tide is turning

Jelentéseket is írsz?
--
the tide is turning

Nem, de az örökzöld vicceket szeretem.

Én is napokig röhögtem a fenyőn.
--
the tide is turning

Igaza van: valószínüsíthető példaképe(ik) is ízig-vérig magyar származású.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Több nép tartozik bele a Magyar Szent Korona Országainak közösségébe, mint ahány ujjad van :) Legyen ez akár történelmi bevándorlás, akár egyéni döntés. Mégis mind a magyar nemzet részei, és rajtad kívül senki se akarja kiutálni őket :)

Te sem vagy normális.
1, Hogy kerül ez ide?
2, Kit érdekel Szálasi?
3, Gondoltam, hogy a wikipédiából tájékozódsz okostojás.

0: Ezt senki nem állította
1: Drupal generálta
2: Engem
3: Ha már nem láttok el authentikus forrásokkal

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

egy alternativanak jo, hogy melyiknek hiszel azt rad bizom

udv Zoli

Pedig az jon le a hozzaszolasaidbol, hogy a magyar allampolgarsagod egy balesetnek tartod.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem tudom, ki találta ki ezt a marhaságot, és értelmes ember hogyan tudja azt elfogadni, hogy a magyar nemzettudat egy szélsőjobbos csoporté!
Azért,mert esetleg igényt merek formálni arra, hogy mint ebben az országban élő magyar nemzetiségű embernek az érdekeit tartsák szem előtt azok a döntéshozók, akik erre felhatalmazást kaptak, akkor már szélsőjobbos vagyok?

Neked is kimosták az agyadat? :)

Tenyleg ilyen nehez lenne felfogni, hogy 2 nemzetfogalom is elhangzott? Es igen, az egyik ebbol szelsojobbos-vadfideszes. De vannak olyanok is paran, akik nem igy definialjak a magyart.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

> 1. A hivatkozott magyar nemzettudat csak egy marginalis (szelsojobbos) csoporte

Ez már a "bizonyíték" volt, vagy azt elvitte a Connection reset by peer?

Köszönet, hogy kifejtetted bővebben! Vmi ilyesmire gondoltam, de nem voltam biztos a dolgomban, így inkább kérdeztem :)
Alapvetően más véleményen vagyunk a kérdést(?) illetően, mindenesetre úgy gondolom, hogy tény: történelmünk egyik legszomorúbb/szörnyűbb "eseménye", amit tettek velünk a kisebbik palotában. Okait most ne firtassuk, kissé távolra vezetve...
Így történelmünk szerves, fontos részén + elkövetkezendő időket (mai napig) _alapjaiban_ meghatározó eseményen bár túl lehet lépni, de szerinted valóban előrébb vinne, mint annak szomorú emlékének _köz_tudatban tartása (bár Szent István sem követelmény/tétel már a történelem érettségiben - gondolom Trianon is kikerül hamarosan, majd kerül helyére valami posztmodern blabla...) + igazságtalan voltára való figyelemfelhívás?
+ Azt hiszem, ha a fél családomat kiírtanák - najó, pontosabban: deportálnák (értsd: elszakítják a hazájától, tágabb környezetétől - ami ugye megtörtént...), _én_ nem lépdelnék át rajta nyugodt szívvel, és haladnék a jövő irányába, de igenis hangoztatnám a szavam, mert valami olyan igazságtalanság történt, ami a valóság alapjait kérdőjelezi meg (hátha elméletibb síkon jobban megértjük egymást!) - személyes fájdalmamon kívül. És igenis igyekeznék is tenni valamit, ha mást nem lehet, hát megemlékezem azokkal együtt, akik számára fontos ez. Amivel másokat fel nem fogom hogyan bánthatok meg...
Csak úgy mellékesen: ha a magyarságtól, mint fogalomtól és nemzettől idegenkedsz, láthatsz erre máshol is példát, akár itthon is: majd hetente korbácsoljuk magunkat Auswitz rémtetteiért. Nekem ez meglepő módon nem fáj, bár kissé zavar, hogy magyar létemre gerjesztett bűntudatot kell éreznem mások bűne miatt, a saját fájdalmam (elnézést a kifejezésért) meg le van szarva.
Node ez van, bocs a hosszú post-ért. De ezt le kellett írnom.

ui.: a Magyar Gárda mikor jelezte szomszédainknak, hogy vissza az elcsatolt területeket, de azonnal?
ui2.: ezt a "szentkoronás hupakodást" még mindig nem igazán értem. Ha a rádióra gondolsz, ők 'csak' összegyűjtötték a számos egyesület által kezdeményezett megemlékezések helyszíneit, nem ők a szervezők. Ha a Szent Korona-tanra gondolsz, úgy nem értem azzal hogy lehet "hupakodni".
ui3.: a fentebbiek alapján kíváncsi lennék a véleményedre a mai napig érvényben lévő Benes-dekrétumról. Amúgy: no offense :)

Köszönet, hogy kifejtetted bővebben! Vmi ilyesmire gondoltam, de nem voltam biztos a dolgomban, így inkább kérdeztem :)

No problemo. Beszelgetunk, vagy mit.

tény: történelmünk egyik legszomorúbb/szörnyűbb "eseménye", amit tettek velünk a kisebbik palotában.

Egyetertek.

bár túl lehet lépni, de szerinted valóban előrébb vinne, mint annak szomorú emlékének _köz_tudatban tartása

A "tullepest" ugy ertem, hogy nem hallgatjuk el, nem tagadjuk le, elmondjuk, ha kerdezik, de azt is elfogadjuk, hogy ez megtortent (mert ez mar befejezett mult ido).

Ha a te csaladod felet elszakitottak (volna), akkor persze harcolj azert minden forumon, hogy hadd legyetek ujra egyutt. Ennek van (lett volna) ertelme. De a "nem, nem, soha", stb. szlogenek mantralasanak nem latom az ertelmet. Btw. miota az elszakadt magyarsag egy jelentos resze az EU-ban el, maradt meg ertelme Trianont kiabalni?

ha a magyarságtól, mint fogalomtól és nemzettől idegenkedsz,

Igen, van ebben valami. Nem a fogalom ertelmes jelentese zavar (pl. a nemetek szamara kik a nemetek), hanem a hazai alkalmazasa, ti. hogy az a magyar, aki egy bizonyos politikai formacio moge all, es ezen dol el, hogy ki az igazi magyar, a szent korona, a boldogasszony, Arpad vezer, stb. orokose.

Ja, es a Benes dekretum gonosz dolog es a magyar kulpolitika kudarca, hogy meg mindig (formalisan) ervenyes.

A magyar garda kapcsan pedig arra celoztam, hogy semmi ertelme csak szoban szidni trianont, de semmit nem tenni. Mert nyilvan, amig ervenyes/hatasos a trianoni dontes, az mindig piszkalni fogja egyesek csoret, de amig semmit nem tesznek, csak a duma megy, addig hatasos marad az elszakitas.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Valamelyest egyetértünk, ami igen örvendetes :)

Btw. miota az elszakadt magyarsag egy jelentos resze az EU-ban el, maradt meg ertelme Trianont kiabalni?
Számomra olybá tűnik, hogy a megemlékezés, ill. az olykor előforduló "Nem, nem, soha" és "Vesszen Trianon" jelszavak mai hangoztatása nem a '20-as évek revizionizmusát próbálják egy az egyben újraéleszteni és megvalósítani. Inkább a valós problémákra hívják fel a figyelmet, amik Eu. ide vagy oda, de folyamatosan élnek. Az elszakított részeken mind a mai napig nehéz magyarnak lenni - sajnos láthatunk rá példákat...
Amíg az érintett területen élők nem tudják feldolgozni/megbeszélni/rendezni az immáron 80+ éve fennálló problémákat, addig azokkal foglalkozni kell szerintem. Ismétlem: tiszta sor, hogy a történelmet nem lehet "visszacsinálni", azonban annak fájdalmas következményét kezelni kell. Szerintem a megemlékezés + idézett jelszavak is egyrészt erre próbálják felhívni a figyelmet (természetesen a "puszta" megemlékezés mellett).

Nem a fogalom ertelmes jelentese zavar (pl. a nemetek szamara kik a nemetek), hanem a hazai alkalmazasa, ti. hogy az a magyar, aki egy bizonyos politikai formacio moge all, es ezen dol el, hogy ki az igazi magyar, a szent korona, a boldogasszony, Arpad vezer, stb. orokose.
Ebben egyetértünk - ezért is használtam a "fogalom" kifejezést. Korábban is átélte már nemzetünk ennek kellemetlenségét, tanulhatunk belőle, hogy nem túl egészséges "nagymagyarozni"/"kismagyarozni". Sajnos a különböző vélemények találkozásakor sokszor túlteng az indulat, ami további ellentétekhez (+kommunikáció lehetetlenségéhez) vezet...
Viszont itt újra visszakanyarodok: ahhoz, hogy a megértés/feldolgozás megtörténhessen, ahhoz ismerni kell a múltunkat, a körülményeket (ld. megemlélezés). Ezért is lenne kívánatos, hogy végre abbamaradjon a különböző gondolatrendszerek közötti ide-oda "anyázás" és támadás. Sajnos sokszor nekem sem megy, és túlteng az indulati elem :(, de ezért is tartottam fontosnak a fentebbi megszólalásomat, hogy az egyesek számára fontos események lealacsonyítása nem biztos hogy célravezető.
Vmi olyasmi, h meg kene tanulnunk tisztelni egymást (mármint mindenkit) / egymás véleményét, álláspontját, világnézetét (és nem vagyok "liberális"). Node kezdek nagyon elkanyarodni újra... :)

Gárda
Számomra szimpatikus, hogy hagyományőrző, olykor elesetteket segítő tevékenységet végeznek (ami mellett a lénynek sem ártanak). A sokáig elnyomott civil társadalom önszerveződésének jele :) Természetes, hogy nem tökéletes, de lassacskán talán kilábalhatunk végre (persze nem kizárólagosan országunkra gondolok, mint ahogy a problémák többsége sem arra korlátozódik) a Marcuse által lefestett 1D-s zsákutcából.
/Amely alapvetően "baloldali" utalást már csak azért is szerepeljen itt, hogy hagyjuk a fekete-fehér szemléleteket./

Egyet ertek a kezeles szuksegevel, csak eppen a vesszen trianonozas nem mas mint a sebek felszakitasa, ami ok, ha utana lesz kezeles, de nem lesz. Ha 90 ev alatt nem lehetett megbeszelni, feldolgozni a traumat, felek, hogy meg 100 sem lesz eleg.

A mult megismerese pedig a hiteles tortenelem oktatas feladata. Nekem, neked semmi gondod (nem kene legyen) a kortars franciakkal, romanokkal vagy szlovakokkal, mert ezt nem mi es nem ok csinaltak.

A velemenyek megismeresen pedig mar regen tul vagyunk (mert ugyanaz megy 89 ota), engem mar a megoldas erdekel. Mert egyelore csak a tehetetlen sirankozas van. Ha pedig ebbol all a megismeres, akkor reszemrol koszonom, de mar unom. Ez alkati dolog nalam, hogy azt a nyafogast rosszul birom, amelyik nem akar tenni valamit. Marpedig a jelenlegi trianonozas ilyen(nek latom).

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

> Ha 90 ev alatt nem lehetett megbeszelni, feldolgozni a traumat

Történelem továbbképzés: Trianont már 1941-re bugfixálták (1938: Felvidéki magyar lakta[!] területek visszacsatolása nyugati jóváhagyással, 1940: Észak-Erdély visszacsatolása, 1941: Bácska, Bánát visszacsatolása). Éshát nem annyira a "csöndben maradás" hatásos doktrínája vezetett sikerre, ha jól emlékszek...

pls don't spread mis-educated FUD

Igen, tudom, hogy a II. VH alatt valamekkora reszt visszavettek erovel (nyugati jovahagyas? ha-ha, nagy szo). De (most jon a tortenelmi tovabbkepzes, fiatal baratom): ha a tortenelemnek van haszna, akkor az az, hogy tanulhatsz a mult hibaibol. Mire is volt jo a nemetek hatara ulni? Meddig maradt nalunk a korabban elvett teruletek egy resze?

Es pont ez a lenyege az egesznek (csak hogy ma is tanulhass egy keveset): erovel nem fogod tudni el/visszavenni ezeket a teruleteket, igy marad a sipitozas, hogy igazsagtalan volt (igaz), mennyi kart okozott (legalabbis nekunk) (ez is igaz), de ez - es ezt probald meg felfogni - nem fog semmin valtoztatni, igy marad a szanalmas sipitozasod.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Sajnos nem lehetsz a "barátom" :)

> Mire is volt jo a nemetek hatara ulni?

Közös történelmi érdekek, továbbá függetlennek maradás (majd megnézel egy 1941-es európa térképet, és egy kezeden megszámolod a független országokat:), valamint annak okán, hogy a Fall Barbarossa csak 8 nappal előzte meg a Szovjetunió európai hadjáratának kezdetét.

> erovel nem fogod tudni el/visszavenni ezeket a teruleteket

Apró csusszantást csináltál most: hogy jutottál idáig az "egyáltalán ne emlékezzünk a holokausztra^Wtrianonra" felvetéstől? :)

+1: ez mindig igy szokott lenni: megtorlasra(?) meg nagyobb megtorlas.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

"?" ?

Így van.
De majd barátaink biztosan megmagyarázzák, hogy miért is kellett a szerb gyerekeket (is) agyonlőni.A zsidókról zsidóüldözésről nem is beszélve.
A megtorlás hasonlóan gusztustalan volt, sokkal nagyobb méretekben. (A helyükben viszont mindannyian hasonlóképp tettünk volna.)

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

A "Tettesek felelősségre vonása" részt keresed. Házi feladat az 1918-as cseh, román és szerb támadások nyomán fellépő tömeggyilkosságokról, rablásokról, kifosztásokról, nemi erőszakokról szócikket keresni a Wikipédián. "De majd biztos megmagyarázod" ezt is, plána annak fényében hogy ott semmiféle felelősségre vonás nem volt, sőt mindezek elkövetői nemzeti hősök lettek.

Zsidóüldözésről Horthy Magyarországán nem beszélhetsz, lévén nem volt - legalábbis nem jobban, mint amennyire az emberek utálták őket. És jelen témában egyébként is kit érdekel.

Értettem.Teljesen igazad van. Elnézést kérek. Soha nem is történt semmi.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Forrás?

Erre gondoltál?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

A mult megismerese pedig a hiteles tortenelem oktatas feladata
kéne, hogy legyen... Ennek sajnos egyre kevesebb realitását látom, ld. mai történelem érettségi színvonala (a felhasználható atlaszban minden évszám, forrásszövegben minden egyéb, tételsor "aktualizálása" stb.). Ezért is jelennek meg egyéb, figyelemfelkeltő mechanizmusok... Ha rendben lenne oktatásunk, valószínűsítem, hogy kevésbé beszélnénk el egymás mellett (nem feltétlenül mi), sőt a jelen blog-bejegyzésben is előforduló félreértések és indulatok is elképzelhetetlenek lennének.

Ha 90 ev alatt nem lehetett megbeszelni, feldolgozni a traumat, felek, hogy meg 100 sem lesz eleg.
Én is tartok tőle, de csak azért is bízom abban, hogy alakul a gondolkodásmódunk :) Én úgy látom, hogy egyre több embernek van elege a tudat/szükséglet-gyártásból, ami egy idő után változásokhoz kell vezessen. Persze lehet, hogy szűk közegben mozgok.

engem mar a megoldas erdekel. Mert egyelore csak a tehetetlen sirankozas van.
A tehetetlenség elég kellemetlen érzés, ami nem éppen megfelelő eszköz-választáshoz vezethet (na nem feltétlen siránkozáshoz, hiszen a megemlékezésnek, mint írtam, szerintem nagyon nem ez a lényege). Ez ok. Megoldás?
Én két utat látok: rövid ideig hozzáértő/autoriter/nem megbuktatható vezetés + újabb agymosás (nem szimpatikus...) VAGY szép lassan újra kialakulnak (tudatos/tudattalan egyéni cselekedetek, példamutatás során) a gazdasági nyomulástól független értékek és a racionális vita lehetőségi feltételei. Ennek alapján: a tett lehetséges. SZVSZ Persze a "cél" elérése így is esetleges.

kéne, hogy legyen... Ennek sajnos egyre kevesebb realitását látom, ld. mai történelem érettségi színvonala

Igaz. De azt is jo megemliteni, hogy a gyerekek/fiatalok kepessegei is evrol evre gyengebbek. Btw. ha valakit erdekel a tema, nincs senki elol elrejtve. Ez csak reszben oktatas kerdese, en azt mondom (es most egy kis osszeeskuves elmelet), hogy van egy csoport, akinek jo ez a feszultseg az orszagban. Csak azert mondom, mert egy meg/kibeszelesnek megnyugvas a vege, itt meg nem ez van.

Megoldas? En leirtam egy lehetseges verziot. Btw. milyen peldamutatasrol, meg tudattalan dolgokrol beszelsz?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Összeesküvés elmélet teljesen működőképes lehet, hiszen mennyire egyszerű irányítani egy olyan embertömegeket, amelyben a gondolkodás nem éppen hétköznapi dolog, és tök jól elvan az elépakolt moslékkal.

A példamutatás lehet szerintem bármi, ami nem agyagi (pl. közösségi) értékeket közvetít - akár tudatosan, akár pusztán a nevelés hatására tudattalanul. A vallás ebből a szempontból jó ideig megfelelően funkcionált, azonban mióta kirántották az emberek alól a varázsszőnyeget, tényleg nem maradt sokak számára semmi a "dolgozz,hogy élj, aztán szevasz" (magyarán: elvagyok, de "minek?" kérdésfeltevés nélkül) életvitelen kívül.

És tényleg teljesen triviális dolgokra gondoltam, de az egyértelműség kedvéért 1-2 nevetségesen egyszerű és magától értetődő példa: nem ülök le a tömegközlekedési eszközön, mert életerős, arra nem szoruló fiatal vagyok; inkább olvasok/figyelek/tanulok és igyekszem csak ritkán pofázni baromságokat; nem dobálom szanaszéjjel a taknyos zsebkendőmet az utcán; erős közösségi kapcsolatokat táplálok (barátok, rokonok); pajtásokkal sokszor beszélgetünk erről-arról nem csak a seggünket riszáljuk a diszkóban; lenyírom a füvet a házam előtt + szomszédét, ha nincs itthon; kedvesemmel nem egy estére tervezek; nem lopok; ha találok vmit, igyekszem visszajuttatni a tulajnak; kerülöm az agressziót, jobban szeretek beszélgetni; nem hazudok stb.
+ Kiállok amellett, hogy ez így helyes és érdemes. Persze nem erőszakolom senkire értékrendszerem, de nemtetszésemet kifejezem (ha nem hadonásznak késsel).

Node off, lassan saját blog-ot nyithatnék...

Nyithatnál, egész jó gondolatok. Értsd: szimpatikusak. Aztán hogy abszolút értelemben jók-e, majd a blog gazdája kinyilatkoztatja.
--
the tide is turning

esetleg a "halottak napja", "holokausztmegemlékezés" és hasonló kifejezések mondanak neked valamit? netán egy ember halálának évfordulóján rendezett megemlékezés?

Meg meg ott vannak a bukott forradalmaink. Mive lesz ez az orszag Istenem....
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Balfasz #1

Szerintem az se normalis ha elfelejti mintha soha nem tortent volna meg...

http://boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2008/05/16/kell_e_nekunk_trianon_gyasznap
egyet-e ért-e ön/bárki ezzel? :)
De komolyan, most azon keseregjünk hogy jajdekitoltak velünk? Ennyi erővel rendezhetnénk (-tünk volna, tegnapelőtt) siránkozós megemlékezést az ŐB-ről is :). Inkább arra kéne emlékeznünk, hogy voltak itt azért sikerek is, nem?

Csinálhatunk viccet bármiből, hiszen az alapvetően igen egészséges életfelfogás. Ezzel nincs is gondom, így is élek, de komolyabb dolgokban azért csak mértékkel művelem (apróbb problémák kezelésére tökéletesnek tartom a humort, de nagyobb "gázok" esetén az elbagatelizálás eléggé kérdéses számomra). Persze nem azt mondom, hogy ez a feltétlenül tuti hozzáállás :)
De az a felfogás, miszerint húzzuk meg magunkat, mert "ciki, hogy így kib*sztak velünk" már a humor kategóriájába sem igazán fér bele...
+ ha már elkezdtem: "ŐB" kezelésére nem hinném, hogy a siránkozós megemlékezés a megoldás. Mint ahogy Trianon esetében sem így _megy_. De lévén, hogy két teljesen különböző eseményről van szó, nem is akarok belekeveredni.
És hála a Magasságosnak: sikereink voltak szép számmal, bár sajnos azok _is_ egyre inkább kikerülnek a köztudatból. "ŐB"-t nem tekintem annak, de a kezelésére sem a felejtést.

A sajtkeszitos blog elejevel egyetertek - ti. nem kell nekunk ez a gyasznap, de az indoklassal nem - akkora blama olyan nephez tartozni, amelytol el lehetett venni az orszag 2/3-t. En valahogy nem hibaztatom azt a 3 eves gyereket, akitol 5 benga 18 eves ciganygyerek elveszi a jatekat. Dehogy a rongybaba elrablasat evente megunnepeljuk/gyaszoljuk, hmmm, na az mar olyan ize lenne....

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Itt azért kicsit másról van szó, mint rongybabáról.
Trianon nem csak területről szól. Gyakorlatilag infrastrukturálisan is el lett lehetetlenítve az ország. Gondolom nem sokan tudják, hogy olyan dolgokat is tartalmazott a trianoni szerződés, hogy mondjuk déli irányba csak szimpla vágányok létesíthetőek, stb.
Úgyhogy azt a rongybabát én átírnám két kézfejre. Azt azért már lehet gyászolni úgy, hogy ne tűnjön bagatelnek.

+

- Szerintem olvasd el még egyszer, amit írtam!

Szerk.: Látom megtetted :)

Hja, rossz helyre ment :)

Ha ez megnyugtat, 1918-ban is a hozzád hasonló "rongybaba ez" gondolkodásmóddal megáldott "demokraták" tettek meg mindent, hogy Magyarország a külföldi invázióval szemben ne védekezzen, és ne is tudjon védekezni.

Szoltam en kesergesrol? De evente 1x eszunkbejuthat azert szerintem...

toroljuk el az osszes hulye unnepet, karacsonnyal kezdjuk, mert milyen mar, hogy valakinek a halalarol megemlekezunk es utana csak polkorrektseg jegyeben tartsunk szeretettunnepet, virsilevest, bekejelet, meg ki tudja milyen gennyunnepet
meg kulonben is minek nektek barmilyen unnep, munkakerulo naplopo banda

az meg miert van, hogy ha barki le meri irni a velemenyet, ami veletlenul nem esik egybe az atlagszamolt es teljesen korrekt, mert ah nem akkor igazitanak rajta gondolkodasmoddal, ami mindenhonnan folyik, de uram bocsa' van akinek nem jon be, akkor jonnek a punkok es elkezdenek felsobbrenduerzestol csopogoen vitatkozni?

vegkovetkeztetes: penisz

--
“A well placed underscore makes the difference between a s_exchange and a sex_change”
— 8048 Users Manual, Intel 1977.

Karácsonykor nem meghalt, hanem megszületett.

Elnezest, hogy beleszolok, de a karacsony kinek a _halalarol_ szol? Ha Jezusra gondoltal, o akkor szuletett.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Miféle "no" emlékezik itt meg megerőszakolásról? :O

"emlékezteti a magyarságot és a világ népeit e gyászos eseményre."
Egy olyan népcsoportot kérek szépen, akit ez a téma sajnálkozásra és megbánásra késztet.
Csak egyet, hiteles infóval.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Pirézek
--
the tide is turning

Balfasz #3

Csak erdeklodom, hogy te mindig ennyire egyszeru vagy?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Nem, viszont a te "érveiddel" egyszerűen nem látom értelmét vitatkozni, így a végkövetkeztetést írtam oda. Talán ezt érted.

Igazad van, jobb neked nem vitatkoznod, ha

a) nem is hangzottak el ervek, csak egy velemeny
b) keptelen vagy ertelmesen, felnott modon kifejteni a velemenyed

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Rendben akkor hát lássuk.

Először is: a történelmi tényeket megmásíthatatlannak szemlélni alapvetően badarság, a 21. századi ember "veleszületett" betegsége.

Másodszor a területekre teljesen jogosan tartunk igényt. Emellett NEM kellenek a területek, jelen helyzetben ez teljese n irreális. Ami minimálisan elvárható lenne, mégsem artikulálódik egyetlen politikai szereplő részéről sem: az autonómia támogatása, a kettősállampolgárság megadása, a magyarok magyarként történő kezelése.

A trianoni megemlékezések ERRE emlékeztetnek és a jövőbe néznek, nem pedig egy igazságtalan diktátum sok évtizedes siratásáról beszélünk. Arról nem is szólva, hogy Kádár rezsim alatt semmiféle megemlékezés nem volt, tehát nem beszélhetünk felesleges siratásról vagy bármi ilyesmiről.

Álláspontod egyszerűen annyira közönséges és egyszerű, hogy továbbra sem láto mértelmét vitatkozni vele.

Nem attól lesz valami jól megfogalmazott, hogy hosszan írod le, vagy választékosan, hanem attól, hogy tartalmas. Tehát ha arról van szó, hogy kinek nincsenek érvei, azt hiszem jobb, ha egy önvizsgálattal kezded.

a történelmi tényeket megmásíthatatlannak szemlélni alapvetően badarság, a 21. századi ember "veleszületett" betegsége.

Ok, akkor csinald vissza, vagy csinalj barmit, csak ne a szad jarjon. Autonomia? Mi van, ha az idegen kormanyok nem tamogatjak, mit teszel akkor? Kettos allampolgarsag? Kizart. A magyarok magyarkent kezelese? Ez mit jelent?

Szoval elhiszem, hogy te ezekre akarsz emlekeztetni, de ez mind csak lufi, es jelenleg csak a sirankozas megy, de senki nem tesz semmit.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

"Kettos allampolgarsag? Kizart."

Netán döntéshozó vagy?
Itthon vagy a knesszetben (is)?

Elmondanám, hogy a kettős állampolgárság az _adományozó ország belügye_.

Amig nepszavazas lesz az ugyben, addig igen, donteshozo vagyok. Ha most bevallanam, hogy titokban zsido is vagyok, akkor jobban haragudnal ram?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Nem. Nem a zsidóságoddal van problémám, hanem a viselkedéseddel.

Olyan vagy mint egy cionista. (Képzeld: ÉN ellenben veled, liberális barátom, különbséget tudok tenni zsidó és zsidó kötött.)

Taníts az illemre és helyes viselkedésre minket!
--
the tide is turning

Lesson #1: stop trolling in forums

Szórakoztatóak vagytok. Fellépést is vállaltok? Mert akkor lemondom a bohócokat.
--
the tide is turning

Helyetted?

Nem hiszem hogy legelső kontribúciódat ("Pirézek") felül tudnánk múlni :(

Most attól mert utálod a pirézeket, még felléphetsz.
--
the tide is turning

Szép az aláírásod, de rakj elé két kötőjelet hogy elkülönüljön a mondanivalódtól.
--
the tide is turning

Balfasz #2

Nem ismert népcsoport.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

subscribe

Benes és Masaryk is ilyesmiket vartyogott (a Cseh-Adriai földfolyosó két követelése közti cigiszünetekben) nemlétező országok nevében a béketárgyalásokon (amire a magyar felet pont az ő nyomásukra nem hívták meg), aztán utána csodálkoztak amikor bekopogott a Wehrmacht :)

De szép idők is lehettek, ugye?
*Don-kanyar, Újvidék, fehérterror, **horthy, szálasi, gömbös.
Nem véglet kell ide, sem egyik, sem másik.
Belekeverdtünk két háborúba is, mert milyen jó, oszt tessék. Ha nem rossz oldalon állunk, akkor most más mérete lenne az országnak...

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

*A honvédség jelenleg annál is rosszabb állapotban van.
**Nem tartom érdemesnek a nevüket nagy betűvel írni.

Hány éves vagy királyjány?

Bármelyik oldalon állhattunk volna, az ország mérete valószínüleg hasonlóképp alakul. Egyébként nem is nagyon állhattunk volna máshová.

Meglátásom szerint a 20. századi cirkuszoknak egyetlen célja volt, hogy minél kevesebb nagyhatalom legyen európában, a világon. Legsikeresebb alanya a rombolásnak az Osztrák-Magyar Monarchia lett.

Ennyi.

Értem.Mi volt az indítéka anno az I. VH kirobbanásának? Ki üzent hadat? Kik vesztettek?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

1. pánszláv nacionalizmus
2. A tengelyhatalmak
3. Mindenki

Mi nem voltunk a tengelyhatalmak része?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Na rólad ennyit. Majd ha kijártad a 8 osztályt beszélgetünk. Legalábbis ebben a témában.

Jó, Tantóbácsi:
Bocsánat: központi hatalmak - nem mertem megvétózni nagytudású barátodat.

Mi nem voltunk az Osztrák-Magyar Monarchia része? (Kizárt, hisz benne sincs a nevében).
Kik üzentek hadat szerbiának, elindítva a szarakodást?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Sztem felesleges vitatkozni ezeken a dolgokon, ezt mindannyian tudjuk. A háborúkat sosem a hozzád, vagy hozzám hasonló emberek kezdeményezték.
I. Világháború

A háború áldozatai fejezetet ajánlom figyelmedbe, különösen a katonai ill civil áldozatok arányát.

> Don-kanyar

Tetszettek volna Sztálinnak mondani, hogy ugyan ne készüljön már Európa leigázására 1941-ben...

> fehérterror

Bizony, akkoriban (is) szépen megölték a gyilkosokat. Mintha valami vörösterror is lett volna előtte, holmi tömeges megcsonkításokkal ésatöbbi

> Nem tartom érdemesnek a nevüket nagy betűvel írni.

Ez is egy nézőpont, csak nélkülük ma román neved lenne (bár most is Wladek, szóval végülis érthető az ugrándozásod)

-Természetesen a barbarossa hadművelet is ezért indult. És a megmentőinket még le is győzték?! A rohadékok. Pedig Miki bá felesége lelkesen kötögette a pulcsit egy filmhiradó felvétel szerint azoknak a szerencsétleneknek, akiket golyófogóként küldtek ki a német hősök védelmére a Don-kanyarba.
Hurrá.

-Minden szavad igaz. A terror az terror; egyiknek sincs létjogosultsága (nem is mondtam az ellenkezőjét.)

-A nevem alapján vonsz le konzekvenciákat? Fasza.:)

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Mi maradt az álláspontodból?

Kifejtenéd?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

új 

Hát volt az, hogy "a magyarok tragédiája senkit se érdekel", aztán rámutattam hogy igen, ez volt a cseh propaganda alapanyaga is 1918-ban, erre valahogy eszedbe jutott fikázni meg kisbetűzni néhány meghatározó jelentőségű magyar államférfit, végül oda lyukadtál ki hogy "a terror az terror, de a fehérterror az a legrosszabb és fúj" - aztán gondoltam rákérdezek a sok csapongásod között épp mire kellene válaszolnom, de ha már befejezted akkor bocs.

Talán ha nem barmoznátok le olyan embereket, akiknek eltér a véleménye / nem revizionisták / bármi, akkor nem kapnátok ilyesmit.
Ennek -mint ahogy az erre érkező hozzászólások egyikének sem- nincs ezen az oldalon helye.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Figyelj, mert csak egyszer mutatom. hup.hu/BLOG

És ezzel jogot is formáltok a személyeskedésre?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

A blog egy személyes műfaj. A hozzászólás nekem (is) szól melyre én reagálok.

Jó.
Ha beírom, hogy balfasz vagy, mert más a véleményed, akkor kvittek vagyunk, ugye?

Én is szeretném, ha Magyarország nagyobb lenne, én is sok mindent másként szeretnék, én sem érzem azt, hogy ez a döntés igazságos lett volna (plne, hogy a Vh-t kirobbantó osztrákok is tőlünk kaptak területet...), csak ha egy kicsit is elgondolkoztok, akkor rájöttök, hogy az ilyesmi csak a környező országokban élő magyaroknak árt, ugyanis az ottani hasonló hozzátok felfogású !magyar emberek majd jól elagyabugyálják a legelső magyart, akit meglátnak, miután a TV NoviSad -on látták, hogy Baján épp például a szerb zászlót hugyozzák le egy ilyen emlékfelvonuláson. (Szélsőséges eset, de nem lepődnék meg)
Erre nem gondoltok? Ha egy román azt ltja, hogy ti itt nyomjátok a revízionista virtust, akkor biztosan románokat fognak megverni a románok, nem?

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

> Ha egy román azt ltja, hogy ti itt nyomjátok a revízionista virtust, akkor biztosan románokat fognak megverni a románok, nem?

Neked ez a "Kisantant történelme, identitása és viselkedése régen és napjainkban" téma nem igazán van meg, ugye?

Gondolom, ha majd az "emlékezteti a magyarságot és a világ népeit e gyászos eseményre" mondat kapcsán nem a "senki se sajnálja" értelmezésedet tárod a nagyközönség elé, akkor majd más megvilágításba kerül értékes véleményed.

> Ennek nincs ezen az oldalon helye.

Tiszteletben tartom a véleményed, ugyanakkor - súlyánál fogva - nem érdekel.

-